För tre veckor sedan var jag i Polen och besökte en av våra producenter. Vi hann med studiebesök i fabrikerna samt genomgång av våra ritningar och prisförhandling kring dessa.

Gällande konstruktion- och planlösning är det i huvudsak två aspekter som är kritiska; dels måste bostäderna leva upp till högt ställda krav från svensk byggstandard och dels måste utformningen möjliggöra standardisering och effektiv transport för att hålla nere kostnaderna – vanligtvis en hårfin balansgång som leder till flertalet revideringar.

I projektet arbetar vi tillsammans med polska, tyska och baltiska företag. Baserat på min erfarenhet, utan att generalisera, jobbar jag hellre med utländska företag än svenska. Jag upplever ett helt annat engagemang och professionalism från våra utländska kollegor. Samtidigt är de polska och tyska marknaderna så mycket större än den svenska marknaden vilket leder till annan konkurrensutsättning.

Nu skall jag åka ut till min segelbåt Navigo, en gammal Albin Vega från 1969, som ständigt ger mig huvudvärk. För ett tag sedan fick motorn för sig att inte starta vilket nu innebär att jag har huvudansvaret att mecka igång den innan jag och mitt ”grabbgäng” lämnar hamnen för årets seglingsresa.

Förresten; i mitt senaste inlägg nämndes att jag skulle installera en kyl/frys till en av mina hyresgäster. Det gick utan problem. När jag hade fyllt ett släp med gamla kylskåp, renoveringsspill och skräp, riskerat böter för farlig överlastning och kört den långa vägen till tippen, stötte jag på patrull. Det visade sig nämligen att återvinningsstationen, dagen till ära, stängde två timmar tidigare. Jag fick kort och gott lägga svansen mellan benen, köra den långa vägen tillbaka, riskera böter och lasta av allt skräp vid fastigheten. Så kan det gå!

Annars allt gott

Väl mött i regnet!

Ciao